„Premiul Busworld Digital" pentru habitaclul inteligent din autobuzele MAN și NEOPLAN

2023.10.23

MAN Truck & Bus își actualizează semnificativ întreaga serie de autobuze cu numeroase caracteristici noi pentru modelele anului 2024. Noul habitaclu digital pentru toate autobuzele MAN și NEOPLAN a primit acum „Premiul Digital" din partea organizației Busworld. Pentru prima dată, un juriu internațional de experți a acordat premiul la Busworld Europe 2023, în cadrul „Conferinței de Soluții pentru Mobilitate Digitală" pe 11 octombrie la Bruxelles. Habitaclul digital MAN a primit premiul la categoria „Confort Digital la Bord" și a convins juriul cu conceptul său inteligent de operare. 

 

„Suntem foarte bucuroși că noul habitaclu digital i-a impresionat pe experții din juriu și a câștigat Premiul Busworld Digital la prima ceremonie de decernare a premiilor. Feedback-ul de la clienții noștri cu privire la noul loc de muncă confortabil al șoferilor este, de asemenea, în mod constant pozitiv," spune Heinz Kiess, Șeful Marketingului de Produs la MAN Truck & Bus cu privire la premiul de la Busworld din Bruxelles. "Feedback-ul de la târg și premiul reprezintă o recunoaștere excelentă pentru angajamentul neobosit și munca profesională a întregii echipe. S-a lucrat intens în toate domeniile pentru a dezvolta noul cockpit și a-l aduce acum pe piață."

 

Un total de doisprezece produse au fost selectate în patru categorii pentru premiu, care a fost acordat pentru prima dată de către Busworld. Pe lângă categoria "Confort Digital la Bord" câștigată de MAN, au mai fost și categoriile "Excelență Operațională Digitală", "Conducere Îmbunătățită Digital" și "Management E-Mobility". Un juriu format din experți din industria de autobuze, antreprenori privați, jurnaliști și designeri de experiență utilizator (UX) a selecționat câștigătorii dintr-un număr mare de propuneri. Declarația juriului spune: "Noul cockpit digital MAN reprezintă un pas clar către viitorul interfeței om-mașină (HMI). Cu operația sa inovatoare "SmartSelect" și integrarea completă a noii platforme electrice și a celor mai recente sisteme ADAS, acesta ajută șoferul să se concentreze asupra muncii sale fără a fi distras de informații nesemnificative."

 

Baza pentru noile caracteristici ale anului modelului 2024 și pentru cockpitul digital inovator este o platformă electronică nou dezvoltată pentru portofoliul de autobuze. Aceasta se bazează pe tehnologia modulară testată a seriei de camioane și a fost adaptată nevoilor speciale ale autobuzelor MAN și NEOPLAN, cu electrice complexe pentru caroserii. Acest lucru accelerează masiv toate procesele de calcul la bord, cu funcționalități extinse.

 

Cockpitul digital cu MAN SmartSelect stabilește noi standarde

 

Cockpiturile digitale noi, în special în versiunile de autocar, includ noul sistem de operare SmartSelect, un loc de muncă al șoferului proiectat în mod nou, care respectă cele mai înalte standarde ergonomice. În centrul consolei, noul panou de control SmartSelect este folosit în combinație cu un sistem de infotainment de înaltă calitate cu navigație, ușor accesibil și intuitiv de operat pentru șofer.

 

Un punct culminant în adevăratul sens al cuvântului este noul ecran digital color diagonal de 12 inci, ale cărui două jumătăți din centrul instrumentelor dezvăluie o suprafață mare de informații. În acest scop, contorul de turatie și indicatorul de putere au fost mutați în partea dreaptă. Acest lucru dublează zona de afișare față de predecesorul său. Afișajul oferă o vedere "pe tot ecranul" cu simboluri mari în optică 3D și un afișaj detaliat "pe ecranul de start" cu un afișaj comutabil în partea dreapta și stânga a afișajului central pentru selecție. Când sunt solicitate informații plasate lateral, cele două meniuri popup laterale se glisează ca niște perdele dinspre exterior către interior în câmpul de vedere central al șoferului. În acest fel, mai multe informații pot fi afișate în paralel și percepute optim de către șofer.

 

Butonul de control nou MAN SmartSelect, care nu a fost niciodată instalat într-un autobuz anterior, omagiază același concept. Întregul concept de operare și poziționarea unității MAN SmartSelect nu numai că sunt convenabile, ci și servesc pentru a asigura siguranța în timpul călătoriei. Șoferii pot rămâne în poziția obișnuită cu controlul media și să-și mențină atenția asupra drumului în întreaga călătorie. Neglijența sau direcționarea accidentală care ar putea pune în pericol siguranța în timpul conducerei sunt reduse semnificativ.

 

Conceptul se bazează pe experiența dezvoltatorilor MAN că într-un vehicul comercial cu utilizare intensă și cu un scaun al șoferului care se mișcă, un ecran tactil pentru funcțiile importante nu este optim. Pentru a stabiliza mâna operatorului, pentru prima dată în sectorul de autobuze, se folosește o suport ergonomic optim pentru palmă, pe care mâna poate fi plasată și astfel stabilizată. Principiul din spatele acestui concept este: "Intuitiv, simplu și cu distragere minimă".