Electrizăm Europa. MAN Lion’s City E a câștigat prestigiosul premiu „Bus of the Year 2023”

2022.09.20

Autobuzul electric MAN, a intrat în producție de serie în 2020, iar pentru el s-au primit până în prezent peste 1.000 de comenzi. Acesta inspiră antreprenori, șoferi de autobuz și pasageri, dar și experți - cum ar fi juriul internațional "Autobuzul și autocarul anului", care a premiat acum autobuzul urban complet electric "Autobuzul anului 2023". O poveste de succes care este departe de a se fi încheiat.

 

  • MAN Lion's City E câștigă prestigiosul premiu "Autobuzul Anului"
  • Premiul acordat la IAA Hanovra în cadrul evenimentului VDA "Stelele anului"
  • MAN dovedește caracterul practic al autobuzului electric în călătoria de 2.500 de kilometri către "Bus Euro Test" în Irlanda
  • Experții MAN lucrează continuu la îmbunătățirea și dezvoltarea în continuare a eBus-ului
  • Lion's City E este acum disponibil și ca o versiune midibus scurtă, cu o lungime de 10,5 metri

MAN Lion's City 12 E a avut o apariție impresionantă la "Bus Euro Test" din Limerick, Irlanda - și a făcut-o încă din primul minut. La urma urmei, autobuzul urban complet electric a finalizat călătoria de aproximativ 2.500 de kilometri din Germania în Irlanda pe roți proprii. "A fost o experiență specială atât pentru noi, cât și pentru juriu, când am ajuns în Limerick cu MAN Lion's City 12 E după zece zile de condus", a declarat Rudi Kuchta, Head of Business Unit Bus la MAN Truck & Bus. Dar autobuzul urban complet electric a impresionat și juriul în timpul "Bus Euro Test". În luna mai, juriul de experți a primit cinci producători de autobuze din întreaga Europă în Irlanda pentru testul internațional de comparare a autobuzelor.

 

După o săptămână intensă de teste, cu numeroase experiențe ale șoferilor și lungi discuții tehnice, verdictul a fost în mod clar în favoarea MAN Lion's City 12 E ca noul "Autobuz al Anului 2023". Cei 23 de jurnaliști comerciali europeni au fost deosebit de impresionați de conceptul general al autobuzului urban, care obține puncte pentru gamă, fiabilitate, confort și, mai presus de toate, sustenabilitate. "Noul MAN Lion's City 12 E are un design revoluționar, un grad ridicat de confort și o zonă foarte liniștită în interior. Cabina șoferilor este una dintre cele mai bune și cu grad ridicat de siguranță. MAN s-a concentrat pe mobilitatea electrică de la primul desen până la produsul real. În acest fel, totul se potrivește și nu este un "autobuz diesel transformat în electric". Juriul International Bus & Coach of the Year a avut un sentiment pozitiv de la primul test drive și până la decizia că MAN Lion's City 12 E este Autobuzul Anului 2023", a declarat președintele juriului, Tom Terjesen.
Premiul a fost înmânat de Tom Terjesen lui Rudi Kuchta în cadrul evenimentului "Stelele anului" găzduit de Asociația Germană a Industriei Auto (VDA) pentru a marca deschiderea IAA Transport 2022 la Hanovra.

 

Un alt capitol din povestea de succes

Premiul "Autobuzul Anului" a fost prezentat de trei decenii. Este considerat cel mai important premiu internațional din industria autobuzelor. "Suntem cu atât mai mândri că MAN Lion's City E a fost atât de bine primit de juriul de experți și că acum primim acest prestigios premiu", spune Kuchta, adăugând: "Premiul demonstrează în mod impresionant munca remarcabilă depusă de întreaga echipă MAN. În același timp, este un capitol suplimentar remarcabil în povestea de succes a omului nostru Lion's City E." Acest lucru a început în 2020, când autobuzul electric a intrat în producția de serie. Acum este pe drum zi de zi în multe țări europene, generând entuziasm în rândul operatorilor de autobuze și al șoferilor, precum și al experților și pasagerilor.

 

Unul dintre motive este că experții de la MAN Truck & Bus lucrează continuu la dezvoltarea și îmbunătățirea în continuare a orașului all-electric Lion's City E. Scopul lor este de a utiliza tehnologia sofisticată pentru a îmbunătăți autobuzul. Scopul lor: de a oferi operatorilor de transport public cel mai bun sprijin posibil în activitatea lor de zi cu zi cu tehnologie sofisticată și soluții individuale. Pentru a le permite să-și adapteze perfect eBus-ul la utilizarea viitoare, MAN oferă, printre altele, două strategii de utilizare a bateriei pentru Lion's City E: Pe lângă strategia "Reliable Range" (autonomie de până la 270 km), există și strategia "Maximum Range" pentru intervale de până la 350 km. În plus, noul sistem de climatizare cu CO2 și circuitul de încălzire îmbunătățit asigură o eficiență și mai mare. De asemenea, noi sunt bateriile modulare. Acest lucru înseamnă că utilizatorii autobuzelor electrice vor putea specifica numărul de pachete de baterii din această toamnă. Acest lucru înseamnă că autobuzul urban complet electric poate fi și mai bine adaptat la nevoile și cerințele individuale ale clienților în ceea ce privește raza de acțiune și capacitatea pasagerilor.
MAN oferă, de asemenea, clienților săi o serie de alternative în ceea ce privește dimensiunea. De exemplu, Lion's City E este acum disponibil și ca o versiune midibus scurtă care măsoară 10,5 metri, care are una dintre cele mai mari capacități de baterii din segment. Datorită cercului său de cotitură record și dimensiunilor compacte, este soluția ideală pentru centrele înguste ale orașelor și, în special, pentru zonele pietonale aglomerate. Midibus-ul completează astfel gama de autobuze electrice MAN, care acum este formată din vehicule de 10,5 metri, 12,2 metri și 18,1 metri.

 

Numeroase premii și succese în vânzări dovedesc popularitatea autobuzului

Premiul "Autobuzul Anului" prezentat acum arată clar cât de excelent a fost primit Lion’s City E. "Încă de la început, ne-a fost clar că ne vom dezvolta eBus-ul în strânsă cooperare cu clienții noștri, dar și că îl vom optimiza continuu.  Scopul nostru a fost și este să oferim cel mai bun autobuz urban electric. Faptul că eforturile noastre au fost răsplătite de piață și de mulți experți este un mare succes", spune Barbaros Oktay, Head of Bus Engineering la MAN Truck & Bus. De exemplu, autobuzul urban electric a primit și premiul iF Gold Award 2020. Juriul iF International Forum Design a fost deosebit de impresionat de designul ergonomic și plăcut din punct de vedere estetic al eBus-ului.

 

Dar cifrele de vânzări pentru Lion's City E, de asemenea, face clar cât de popular este. Deja peste 1.000 de eBus-uri au fost comandate în total de la începutul vânzărilor. "Cu toate acestea, vrem să punem mult mai multe autobuze electrice pe șosea: În ultimul an fiscal, puțin sub 6 la sută din noile noastre autobuze urbane au fost electrice; până în 2025, această cifră va fi la jumătate. Și ne așteptăm ca aproximativ 90% din autobuzele noastre urbane să fie alimentate cu baterii până în 2030", spune Rudi Kuchta.

 

De la Munchen la Irlanda: eBus-ul călătorește la "Bus Euro Test"

MAN Lion's City E a demonstrat cât de puternic poate fi un autobuz urban complet electric în drum spre "Bus Euro Test" cu o călătorie impresionantă prin Europa spre Irlanda. În timpul "Electrifying Europe Tour", autobuzul urban de doisprezece metri a traversat opt țări în zece zile. Acesta a parcurs o distanță totală de 2.448,8 kilometri și a consumat în total 1.763,7 kWh de energie, ceea ce corespunde unei cantități de aproximativ 0,72 kWh pe kilometru. Aceste valori de vârf au fost atinse datorită tehnologiei eficiente Lion's City E și a unei rate impresionante de recuperare de 20,8 la sută. Șase pachete de baterii litiu-ion (capacitate 480 kWh) pe acoperișul eBus-ului au furnizat energia pentru călătoria prin orașe, peste mediul rural și munți. Reîncărcarea a fost efectuată după fiecare etapă zilnică și nu a fost necesară încărcarea intermediară. Acest lucru se datorează faptului că autobuzul electric oferă o autonomie de până la 350 de kilometri.

 

MAN oferă șasiu eBus-ului pentru piețele internaționale

În ceea ce privește tracțiunea, MAN se bazează pe un motor central pe puntea spate în eBus-ul său sau pe două motoare centrale pe a doua și a treia axă din autobuzul articulat, ceea ce aduce beneficii comportamentului de conducere și recuperării. Cu unitatea sa locală fără emisii, MAN Lion's City E îndeplinește cerința de a reduce emisiile poluante și sonore în orașe. De altfel, tehnologia fiabilă a MAN Lion's City E va fi folosită și în șasiul eBus al MAN în viitor. "Pentru a răspunde cererii tot mai mari de autobuze electrice la nivel mondial și pentru a aduce o contribuție importantă în ceea ce privește mobilitatea durabilă, oferim soluția man pentru autobuze electrice pentru piețele internaționale din afara Europei cu șasiul nostru eBus", spune Kuchta. În viitor, șasiul va oferi carosierilor o bază perfectă pentru modelele lor complet electrice.

 

Caracterul practic este un criteriu important pentru juriu

Din 1989, juriul internațional de experți a acordat anual titlurile "Autobuzul anului" și "Autocarul anului" diferitelor tipuri de autobuze. Jurnaliștii comerciali europeni acordă o atenție deosebită caracterului adecvat și conceptului practic al vehiculelor furnizate de producători pentru testul comparativ. Cu premiul actual pentru MAN Lion's City 12 E, MAN Truck & Bus a reușit deja să primească trofeul pentru mărcile sale de autobuze MAN și NEOPLAN de 12 ori - de șase ori ca titlu pentru " Autocarul anului " (2022, 2020, 2006, 2004, 2000, 1994) și, de asemenea, de șase ori pentru "Autobuzul anului" (2023,  2015, 2005, 1999, 1995, 1990).